HNB: Pod našim pojačanim nadzorom još su četiri banke

Nakon što je HNB splitskoj banci Credo oduzeo dozvolu za rad i pokrenuo njenu likvidaciju, viceguverner HNB-a Davor Holjevac u razgovoru za Dnevnik HRT-a otkrio je kako su pod pojačanim nadzorom središnje banke još četiri hrvatske banke.

Među bankama koje su pod nadzorom su i Varaždinska te Karlovačka banka. Holjevac je rekao kako nema razlog za paniku jer je domaći bankarski sustav stabilan.

Podsjetimo, splitska Credo banka je prva banka u Hrvatskoj koja je od početka krize završila u bankrotu. Ova banka je činila samo 0,44 posto hrvatskog bankarstva te se ne očekuje da će bankrot imati veće posljedice na bankarski sustav u cjelini.

No, bankrotom Credo banke tisuću pravnih osoba ostalo je bez obrtnih sredstava i upitno je hoće li moći do svog novca, a bez posla je ostalo 100 ljudi. Trenutačno jedino mogu biti mirni mali štediše. Depoziti štediša u Credo banci iznose 465 milijuna kuna, a osigurani su kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Iz HNB-a su poručili da će isplata štednje početi već za nekoliko dana. (jk)

 

 

Izvor: www.hrt.hr
Foto: PIXSELL 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox