Hrvati uzimaju manje kredita

U hrvatskom bankarskom sektoru prva četiri mjeseca ove godine obilježena su stagnacijom kreditnog portfelja i padom depozita, posebice poduzeća, a analitičari Privredne banke Zagreb u svojim najnovijim Tjednim analizama na razini ove godini procjenjuju da će se godišnji rast kredita kretati oko 3 posto, a depozita do 2,5 posto.

Pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke navode kako su krajem travnja ukupni krediti iznosili 291 milijardu kuna i bili viši za 0,5 posto u usporedbi s krajem 2011.(+4,1 posto na godišnjoj razini), a njihov rast je pretežito rezultat zaduživanja središnje države.

Naime, pojašnjavaju, krediti poduzećima pali su za 0,6 posto u odnosu na prosinac prošle godine (+6,5 posto na godišnjoj razini), krediti stanovništvu ostvarili su 0,3 postotni pad u usporedbi s krajem protekle godine (+2,2 posto na godišnjoj razini), što ukazuje na to da se proces razduživanja nastavlja. Krediti središnjoj državi povećani su pak za 7,8 posto (+5,8 posto na godišnjoj razini).

Istodobno, ukupni su depoziti sniženi za 1,8 posto (+2,9 posto na godišnjoj razini), pri čemu su depoziti poduzeća pali za visokih 12,5 posto (-8,9 posto na godišnjoj razini).

Ovi podaci ne začuđuju s obzirom da su tvrtke izložene teškom teretu slabljenja aktivnosti, sužene likvidnosti te restrukturiranja, a povećan je i broj otvorenih stečajeva, napominje Ana Lokin. (Hina/sh)


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox