Hrvati zarađuju sve manje, u rujnu radili za 5.366 kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prosječne neto plaće u Hrvatskoj padaju i realno i nominalno i na mjesečnoj i godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. 

Tako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan iznosila 5.366 kuna, što je nominalno 3,2 posto i realno 4,5 posto manje u odnosu na kolovoz. U odnosu na rujan prošle godine pak, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ovogodišnji rujan nominalno je manja za 0,6 posto, a realno za 5,3 posto.

Za razdoblje od siječnja do rujna prosječna neto plaća iznosila je 5.453 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine nominalno više za 0,9 posto, a realno je niže za 2,1 posto. Među pojedinim djelatnostima najveća prosječna neto plaća za rujan isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta u iznosu od 9.856 kuna te u zračnom prijevozu u iznosu od 9.524 kune.

Najniže prosječne neto plaće za rujan isplaćene su u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.816 kuna te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda u iznosu od 2.859 kuna. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan je iznosila 7.702 kuna, što je nominalno pad od 3,4 posto te realno za 4,8 posto prema kolovozu. Na godišnjoj razini, prema rujnu lani, prosječna mjesečna bruto plaća, nominalno je niža za 0,5 posto, a realno je za 5,2 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox