"Hrvatska neće imati izbora nego zvati MMF"

Iako vodeći političari opovrgavaju dolazak MMF-u Hrvatsku, Željko Lovrinčević , ekonomski savjetnik premijerke Kosor i član Savjeta HNB-a rekao je da s obzirom na stanje u okruženju Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo, piše Novi list.

Nakon što je agencija Standard&Poor's Mađarskoj zaprijetila snižavanjem rejtinga, vlada te zemlje najavila je zvanje MMF-a. Uz talijanske probleme, razvoj situacije u okruženju ne ide u prilog Hrvatskoj koja se može početi brinuti da će joj agencije srušiti rejting na razinu „junk“ (smeće).

Slični Mađarskoj

 Željko Lovrinčević, savjetnik premijerke Kosor i član Savjeta HNB-a kaže da kreditne agencije neće dirati hrvatski rejting dok ne prođu izbori, ali da kretanje hrvatskih CDS-ova ( cijene osiguranja duga određene zemlje) slično mađarskom što znači da je naš rejting zapravo srušen, te da se samo čeka očitovanje agencija da to postane službeno.

Bez izbora

Dodaje da se Hrvatska nalazi u vrlo sličnoj situaciji te ako Mađarska traži pomoć MMF-a ni Hrvatska neće imati drugog izbora. Lovrinčević je upozorio kako bi političari i institucije već sada trebali početi s radom na paketu za aranžman s MMF-om ili barem uputiti poruku da su to spremni učiniti jer će drugi val krize osjetiti oni koji su dosad bili otporni, a riječ je o financijskom sektoru. Lovrinčević smatra da će velike banke imati dovoljno kapitala, no da će to dovesti do problema za male i srednje banke.

Gospodarski rast u ovoj će godini biti na nuli, a tako će biti i u 2012. godini, ljudi će sve teže otplaćivati svoje kredite, pad rejtinga državi, znači zaduženje proračuna od najmanje 7,5 posto i zaduženje države na domaćem tržištu, a to onda znači i rast kamata građanima. Banke će biti u problemima i zbog sve teže otplate kredita. Hrvatska se nalazi u delikatnoj situaciji, goroj od one u kojoj je bila kad je odlazio bivši premijer Ivo Sanader, rekao je Lovrinčević za Novi list. (jk)

 

 

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox