Hrvatska od 2008. do 2012. brodogradnji dala 14,4 milijardi kuna potpora

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Hrvatska je u razdoblju od 2008. do 2012. svojoj brodogradnji isplatila ukupno 14,4 milijardi kuna potpora, izvijestio je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o usklađivanju državnih potpora brodogradnji s pravnim okvirom Europske unije (EU). 

Od toga je isplaćeno više od 11,6 milijardi kuna glavnice te još 2,8 milijardi kuna za kamate i ostale troškove. Ta sredstva korištena su za gašenje proizvodnje, rješavanje problema zapošljavanja, strukturne reforme i modernizaciju brodogradilišta, kazao je Linić.

Hrvatska sada mora svoje potpore brodogradnji uskladiti s okvirom koji se primjenjuje u EU, a on predviđa potpore samo za inovacije, regionalne potpore i izvozne kredite.

To će vrijediti još ove godine, a od početka 2014. u EU se ukidaju sektorske potpore brodogradnji te ostaju potpore za inovacije i regionalne potpore, ali za sve grane industrije, pojasnio je Linić.

Vlada je danas također izmijenila uredbu o uvjetima za kupnju obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi. Time je temeljna cijena obračuna vrijednosti kuće ili stana sa sadašnjih 798 eura po četvornom metru vraćena na 700 eura po četvornom metru, kako je bilo na početku prodaje na područjima posebne državne skrbi krajem 2007. godine. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox