Hrvatska pošta izdat će obveznice vrijedne 54 milijuna eura

Hrvatska pošta izvijestila je o planu izdavanja korporativnih obveznica u kunskoj protuvrijednosti do ukupnog iznosa od 54 milijuna eura s rokom dospijeća u 2015. godini.

Svrha izdavanja obveznica, navode iz Hrvatske pošte, je refinanciranje korporativnih obveznica u iznosu od 41 milijun eura koje dospijevaju 1. srpnja 2012. godine i osiguranje potrebnih sredstava namijenjenih novim ulaganjima tvrtke.

Novi projekti

Hrvatska pošta, osim pokretanja do sada najavljenih novih projekata poput digitalne televizije, e-doc sustava postavljanja javne administracije na on line sučelja, pokretanja projekata vezanih uz hibridnu poštu u Tiskari Vjesnik i dr., u skoroj budućnosti planira i pokretanje nekoliko novih usluga ali i poslovnih modela.

Riječ je o nastavku realizacije Strategije Hrvatske pošte donesene u drugoj polovici 2008., a koja za cilj ima pripremu Hrvatske pošte za kvalitetan nastup na potpuno liberaliziranom tržištu poštanskih usluga koji na snagu stupa za manje od godinu dana (1. siječnja 2013.).

Velika potražnja

Zbog nezavidne situacije na financijskom tržištu odlučeno je krenuti sa ranijim izdanjem novih obveznica, a postojećim investitorima će se ponuditi mogućnost zamjene, ističu u Pošti. Navode i kako je prema do sada iskazanom interesu potencijalnih investitora potražnja velika, a riječ je prije svega o mirovinskim fondovima, investicijskim fondovima, osiguravajućim društvima, bankama.

I prilikom ovog izdanja aranžer će biti Hrvatska poštanska banka (HPB), a prinos će ovisiti o tržišnim uvjetima kod upisa pri čemu je referentan prinos na državne obveznice, navodi se.

Prema nerevidiranom financijskom izvještaju o poslovanju u 2011. Hrvatska pošta je ostvarila pozitivan neto rezultat. U 2011. je ostvarila 43 milijuna kuna operativne dobiti (EBIT) te 33,5 milijuna kuna konsolidirane neto dobiti. Također, Hrvatska pošta je i u 2011. godini dodatno povećala svoju profitabilnost koja je sa 3,38 posto u 2010. godini povećana na 3,66 posto u prošloj godini, navode iz te tvrtke u 100-postotnom državnom vlasništvu. (Hina/jk) 

 

Foto: Pixsell

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox