Hrvatska u EU: Katastrofa koja čeka da se dogodi

Kad su Bismarcka na kraju 19. stoljeća upitali što će uzrokovati novi veliki europski rat, odgovorio je: Neka prokleta stvar na Balkanu. Situacija u toj regiji ne čini se daleko od ove tvrdnje, ako uzmemo u obzir da je i Grčka koja zabrinjava današnju ekonomiju također balkanska država, piše ugledni Forbes i dodaje da bi ulaskom Hrvatske u EU stvari po eurozonu mogle stajati puno gore.

Ako Hrvatska uđe u Europsku uniju, a prije toga ne očisti „svoju kuću“ još jedna problematična ekonomija dodat će svoj uteg Uniji, uvećavajući probleme koji već postoje. To će donijeti veći dug, veći teret europskim poreznim obveznicima, veći rizik od bankrota i  posljedično veći pritisak na američko tržište koje je iznimno povezano s europskim.

Forbes u članku spominje i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koji je upozorio da su potrebna veća rezanja kako bi se izbjegla ekonomska propast zemlje, a kao problem navode i nezaposlenost koja iznosi čak 20 posto. Nadalje, Forbes u članku opisuje korupcija u Hrvatskoj kao „nemilosrdnu i sistemsku“.

Hrvatska ekonomija je izložena riziku i teret europskim i američkim poreznim obveznicama i to zbog visokog duga, prevelike zaduženosti i nefunkcioniranja pravnog sustava, citira Forbes Natašu Srdoč, osnivačicu i predsjednicu  Adriatic instituta za javne politike i nove političke stranke Hrvatska 21. stoljeća.

Ulazak Hrvatske u EU mogao bi biti veliki teret i za građane Hrvatske, navodi se u članku. (jk) 

 

 

 

Izvor: www.forbes.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox