Hrvatska udruga banaka: Čuvajmo kreditni rejting

Prvi zadatak nove vlade je očuvanje kreditnog rejtinga Hrvatske jer će u protivnom porasti cijena zaduživanja što nosi manju vjerojatnost za ulaganja te potencijalno teže i skuplje kreditiranje poduzeća i stanovništva, upozorili su čelnici Hrvatske udruge banaka.

Kreditni rejting je u opasnosti i najvažnije je spriječiti njegov pad, kaže direktor HUB-a Zoran Bohaček koji smatra da se to može učiniti striktnom provedbom fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi. U HUB-u smatraju da 2012. godina neće donijeti značajniji gospodarski rast te da je treba prebroditi i stvoriti uvjete za iskorak u godini koja slijedi. Očekuju stagnaciju rasta kredita stanovništvu i lagani rast kredita poduzećima.

U pogledu mogućeg rasta kamata, smatraju da u načelu one ne bi trebale rasti, osim ako bankama poskupe izvori sredstava što je moguće padne li Hrvatskoj kreditni rejting. U osvrtu na regulaciju, troškove i dobit banaka u ovoj godini, što je tema 35. izdanja HUB Analiza, ocjenjuje se da se troškovi regulacije banaka ove godine nisu bitno mijenjali. Podsjeća se da je stopa minimalno potrebnih deviznih potraživanja u ožujku smanjena s 20 na 17 posto, a stopa obvezne rezerve u listopadu povećana s 13 na 14 posto. U HUB-u smatraju da to nisu bitne promjene, što znači da regulacija ove godine nije predstavljala bitnu odrednicu kamatne marže i profitabilnosti banaka.

Profitabilnost banaka prestala rasti

Profitabilnost banaka u trećem kvartalu prestala je rasti, odnosno pala je za 1,7 posto prema trećem prošlogodišnjem kvartalu. Komentirajući aktualne prijepore oko zaštite ulagača propale Credo banku, u HUB-u napominju da je bilo dosta nerazumijevanja propisa, zbog čega su se u javnosti pojavila kriva tumačenja. Primjerice, osigurana štednja malih ulagača miješa se sa sredstvima za aktivnosti na tržištu kapitala, međutim za ta sredstva u slučaju propasti banke država ne jamči, kažu u HUB-u. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox