Hrvatske kompanije će zbog ulaska u EU preseliti u Srbiju?

Ulazak u EU i izlazak u CEFTA hrvatsko bi gospodarstvo moglo skupo koštati jer postoji opasnost da se hrvatske tvrtke presele u Srbiju i BiH, piše B92.

Na tu mogućnost već su upozorili iz Kraša, Agrokora, Adrisa, Podravke, Franka, Vindije, Zvečeva, Atlantik Grupe, Badela 1862, Granolia….

Iz najvećih domaćih kompanija ističu da bi nakon ulaska u EU domaće gospodarstvo moglo znatno oslabiti zbog čega bi mogli zatvoriti proizvodne pogone, otpustiti zaposlene i preseliti se u susjedne zemlje.

B92 piše kako tvrtke traže od hrvatske vlade strategiju kako bi njihovi proizvodi bili konkurentni i na tržištu Europske unije.

Predrag Grubić iz Adris grupe rekao je kako će se izlaskom iz CEFTE carinske stope na cigarete proizveden u Hrvatskoj koje se izvoze u Srbiju promijnieiti sa 15 na 57 posto. Pojasnio je kako im to otežava poslovanje te da u Adrisu još nisu donijeli odluku o preseljenju.

Ušteda od 4 milijuna eura godišnje

 Generalni direktor firme Badel 1862 Srđan Oreb rekao je kako nije izvjesno da će doći do masovnog otvaranja novih pogona u Srbiji jer se radi o velikim investicijama, već da je to prije moguće kroz akvizicije.

Prema procjenama ekonomista u sljedeće dvije do tri godine neke domaće tvrtke će ipak preseliti proizvodnju u Srbiju. Ekonomist Miroslav Zdravković objašnjava kako je prosječna plaća u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj oko 630 eura, dok je u Srbiji upola manja. Preseljenjem proizvodnje u Srbiju na 1000 radnika tvrtke mogu uštedjeti gotovo četiri milijuna eura godišnje. (jk)

 

Izvor: www.b92.net
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox