Hrvatsko gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju

Sa padom BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,3 posto hrvatsko je gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, koja će se u drugom kvartalu još produbiti, dok se u drugom polugodištu mogu očekivati povoljnija kretanja, ali ne i pokretanje rasta, ističu analitičari Raiffeisen banke u najnovijim RBAnalizama. 

Pozitivni utjecaji na gospodarstvo mogu doći od prihoda od turizma, koji bi se mogli primaknuti iznosu od sedam milijardi eura, no upozoravaju da kratka ljetna sezona pojačanog zapošljavanja nije dovoljna za održivi rast gospodarstva.

Od planiranih novih investicije u javnom sektoru doprinos povećanju BDP-a može se očekivati tek u sljedećoj godini, napominju analitičari RBA koji od Vlade očekuju ubrzanu provedbu strukturnih reformi, a ističu i kako bez alternativnog rasta u privatnom sektoru neće biti zaustavljene negativne tendencije iz prva dva tromjesečja.

Očekuju se povoljnija kretanja u gospodarstvu ali ne i rast

Napominjući kako se u prvom tromjesečju 2012. hrvatski BDP smanjio za 1,3 posto, čime je gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, upozoravaju kako je drugo tromjesečje obilježio pad industrijske proizvodnje, trgovine na malo i razmjene s inozemstvom, što navještava produbljivanje recesije. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox