HSBC kažnjen s 10,5 milijuna funti zbog neprimjerenih savjeta starijim osobama

Britanski regulator za financijska tržišta Financial Services Authority (FSA) kaznio je banku HSBC novčanom kaznom od 10,5 milijuna funti zbog neprimjerene prodaje financijskih proizvoda starijim klijentima.

Britanski regulator u priopćenju navodi da je HSBC-ova podružnica NHFA davala "neprimjerene investicijske savjete" starijim klijentima. Dodaju također da će HSBC toj skupini klijenata po vlastitim procjenama morati platiti još 29,3 milijuna funti naknade.

U FSA objašnjavaju da su savjeti i prodaja starijim bili neprikladni zato što je u nekoliko slučajeva očekivani životni vijek klijenata bio kraći od preporučenog petogodišnjeg investicijskog razdoblja.

NHFA je uživala povjerenje svojih ugroženenih i starijih klijenata. To je povjerenje prekršila prodajući im neprikladne proizvode. Takav način ponašanja potkopava povjerenje u sektor financijskih usluga, rekla je vršiteljica dužnosti ravnatelja FSA Tracey McDermott.

HSBC, vlasnik NHFA, uočio je problem i poduzeo mjere kako bi ga korigirao. To im valja priznati, ali će za neke klijente biti prekasno, dodala je. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox