HT iz državnog proračuna izbio 80 milijuna kuna

Hrvatski telekom požurio je s isplatom dividende dioničarima i tako izbjegao porezne namete koji će se početi primjenjivati 1. ožujka. Takvim potezom državni proračun ostao je bez 80 milijuna kuna.

Pravo na isplatu predujma dividende ostvarili su dioničari na čijim su računima u SKDD-u na dan 20. veljače ove godine bile upisane dionice HT-a. Hrvatski telekom je 14. veljače, prilikom objave u rezultata poslovanja u 2011., izvijestio je da će gotovo cijeli iznos neto dobiti za prošlu godinu od 1,8 milijardi kuna isplatiti dioničarima kroz dividendu koja iznosi 22,14 kuna po dionici, pri čemu će se 50 posto tog iznosa ili 11,07 kuna po dionici isplatiti kao predujam dividende 27. veljače, a ostatak u svibnju nakon Glavne skupštine planirane za 25. travnja.

Po tada iznesenim podacima ta najveća telekom kompanija u Hrvatskoj trenutno ima nešto malo više od 221 tisuću dioničara, a najveći udjel od 51 posto u vlasničkoj strukturi ima njemački Deutsche Telekom. Fond hrvatskih branitelja iz domovinskog rata drži 7 posto vlasničkog udjela, Umirovljenički fond 3,5 posto, a ostali dio od 38,5 dionica je u rukama privatnih i institucionalnih ulagatelja. Suglasnost za isplatu predujma dividende 27. veljače od 11,07 kuna po dionici Upravi je dao Nadzorni odbor, a za tu je isplatu bilo predviđeno 906,5 milijuna kuna.

Preostali dio dividende od 11,07 kuna po dionici dioničarima će biti isplaćen u svibnju, nakon sjednice Glavne skupštine planirane za 25. travnja. Prošle godine dioničarima HT-a je na ime dividende za 2010. u svibnju lani isplaćeno 22,75 kuna po dionici. Nakon objave o isplati predujma dividende za 2011. neki su mediji pisali kako se time htjelo preduhitriti plaćanje poreza na dobit temeljem izmjena Zakona o porezima na dobit i dohodak kojim se uvodi porez na dividendu od 12 posto, osim za male dioničare do iznosa od 12 tisuća kuna godišnje. Tako je ostala sumnja da je HT išao na ruku velikim dioničarima. (Hina/HT)

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox