I dalje velika potražnja: Ulagači spremni platiti da posude novac EFSF-u

Ulagači su u utorak ponovno bili spremni prihvatiti negativne kamatne stope da bi posudili novac europskom privremenom kriznom fondu, objavila je njemačka središnja banka.

Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) prodao je 1,499 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest mjeseci uz prinos od minus 0,0179 posto. Na srpanjskoj aukciji iznosio je minus 0,0113 posto.

Negativni prinos znači da investitori zapravo plaćaju EFSF-u da mu posude novac. Potražnja je bila više nego dvostruko veća od ponude i dosegnula je ukupno 3,853 milijardi eura.

Tržišta obveznica kažnjavaju zemlje poput Španjolske i Italije jako visokim kamatama na njihov dug, ali europski krizni fond i dalje privlači veliku potražnju.

EFSF je privremeni krizni fond i njegov je ukupni zajmodavni kapacitet 440 milijardi eura. Trebao bi ga zamijeniti stalni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) čiji bi kapacitet trebao iznositi 500 milijardi eura. ESM je trebao početi s radom 1. srpnja, ali je došlo do odgode, u prvom redu zbog pravnih problema. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox