I oni usporavaju: Proizvodne aktivnosti u Kini na najnižoj razini u sedam mjeseci

Proizvodne aktivnosti u Kini u lipnju su smanjene na najnižu razinu u posljednjih sedam mjeseci, pogođene padom izvoza i slabom domaćom potražnjom, objavila je u četvrtak britanska banka HSBC.

Pozorno praćen preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) koji mjeri aktivnosti u proizvodnom sektoru spustio se tako u lipnju na 48,1 bod, sa 48,4 boda u prethodnom mjesecu, objavio je HSBC. Lipanjski podaci svjedoče o osmom uzastopnom mjesečnom padu proizvodnih aktivnosti.

Vrijednosti indeksa PMI iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti, dok one ispod te razine svjedoče o njihovom padu.

Analitičari su kazali da najnoviji pokazatelji navode na zaključak da će Kina poduzeti daljnje mjere kako bi potaknula gospodarske aktivnosti koje usporavaju u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. Ovog je mjeseca kineska središnja banka već snizila kamatne stope i potaknula nove državne investicije.

Kineski proizvodni sektor nastavio je usporavati u lipnju. Uz nepovoljne vanjske utjecaje, izvoz će vjerojatno usporavati u nadolazećim mjeseca, kazao je suvoditelj HSBC-ovog azijskog odjela ekonomske analize Qu Hongbin. (Hina/jk) 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox