Ideja o europskoj bankarskoj uniji naišla na otpor

Ideja o europskoj bankarskoj uniji koja se promovira radi zauzdavanja 6000 banaka u eurozoni kako bi se u budućnosti spriječili novi financijski šokovi tog sektora koji za sobom na dno može povući cijele države u praksi izaziva otpor.

Nakon što je u srijedu čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso pred parlamentarcima u Strasbourgu najavio prvi korak prema realizaciji takve ideje, a riječ je o prepuštanju punoga bankarskog nadzora unutar monetarne unije u ruke Europske središnje banke, pozvavši i ostale europske zemlje da se priključe, predstavnici nekih država koje nisu usvojile euro iskazali su popriličnu dozu skepticizma prema modelu koji se zagovara.

Njihove negativne reakcije jednostavno su rezultat zabrinutosti da bi nova zajednička pravila o funkcioniranju cjelokupnoga europskog bankarskog sektora na kraju balade zapravo mogla ugroziti nacionalne kreditore, a time i same države.

Prema sadašnjem planu, zemljama izvan zone eura bilo bi prepušteno da same odaberu hoće li ući u buduću bankarsku uniju, piše poslovni.hr. (sh)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox