INA: Dividenda 48,05 kuna po dionici, isplata od 15. lipnja

Glavna skupština Ine d.d. donijela je odluku da se polovica prošlogodišnje konsolidirane neto dobiti INA Grupe, odnosno 480,5 milijuna kuna, isplati kao dividenda, što je dividenda od 48,05 kuna po dionici. Neslužbena računica pokazuje da će hrvatskoj državi prema predloženoj dividendi biti uplaćen iznos od 215,4 milijuna kuna, dok će MOL-u pripasti oko 230 milijuna kuna.

Prema odluci Skupštine, a kao što je predloženo od strane dvaju glavnih dioničara, Vlade Republike Hrvatske i MOL-a, 50 posto konsolidirane neto dobiti INA Grupe, odnosno 480,5 milijuna kuna, bit će isplaćeno kao dividenda, koja će se raspodijeliti dioničarima sukladno njihovim udjelima u kapitalu - priopćeno je iz Ine nakon sjednice Skupštine. Skupštini je, kako se navodi, bilo prisutno 9.591.214 glasova ili 95,91214 posto od ukupno 10.000.000 glasova. Na Skupštini su potrebnom većinom glasova, a sukladno dnevnom redu, među ostalim donesene odluke o dopuni djelatnosti kompanije te je usvojen pročišćeni tekst Statuta INA d.d., dana razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora za poslovnu godinu 2010., te je donesena odluka o izboru revizora.

Aldott: Postavili smo Inu na progresivni put rasta

Dioničarima su na Skupštini prezentirana konsolidirana i nekonsolidirana financijska izvješća za 2010. s izvješćem neovisnog revizora, izvješće o stanju društva i INA Grupe u 2010. te Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2010. godini, navodi se u priopćenju Inine Službe za odnose s javnošću. Dodaje se da su dioničarima prisutnim na Glavnoj skupštini, predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott i izvršni direktor Ine za financije Andras Huszar, održali prezentaciju u kojoj su se osvrnuli na najvažnije događaje i značajke Ininog poslovanja u prošloj godini i još jednom istaknuli kako je prošla godina bila ključna za financijsku stabilizaciju kompanije te da su je obilježile intenzivne investicijske aktivnosti. Stabiliziranjem Inine financijske pozicije i dovršetkom naših najvećih ulagačkih projekata u 2010., postavili smo Inu na progresivni put rasta. Naš trenutni gospodarski uspjeh je vrlo važan alat za postizanje održivog rasta poslovanja u skladu s ovlastima koje su odobrili dioničari - izjava je Aldotta koja se prenosi u priopćenju.

480,5 milijuna kuna će se rasporediti u dividendu

Inače, poziv na glavnu skupštinu Ine objavljen je sredinom travnja na Zagrebačkoj burzi, a u njemu je prijedlog da se prošlogodišnja neto dobit Ine d.d. od oko 1,77 milijardi kuna rasporedi u zadržanu dobit i zakonske rezerve. No, nakon što su Vlada i MOL sredinom svibnja postigli dogovor da se polovica prošlogodišnje dobiti INA Grupe, ili iznos od 480,5 milijuna kuna, rasporedi u dividendu, dva su najveća dioničara danas na Zagrebačkoj burzi objavila protuprijedlog Glavnoj skupštini. Time su skupštini predložili da se od prošlogodišnje dobiti Ine d.d. u iznosu od gotovo 1,77 milijardi kuna u zakonske rezerve izdvoji 88,3 milijuna kuna, u isplatu dividende 480,5 milijuna kuna, a gotovo 1,2 milijarde kuna u zadržanu dobit.

Od 15. lipnja isplate

Dividenda će iznositi 48,05 kuna po dionici, a skupštini je predloženo da utvrdi 15. lipnja kao dan na koji dioničari stječu pravo na isplatu dividende te da se dividenda isplati registriranim dioničarima najkasnije do 21. lipnja ove godine. Neslužbena računica pokazuje da će hrvatskoj državi, koja u Ini ima 44,84 posto dionica Ine, temelju predložene dividende biti uplaćen iznos od 215,4 milijuna kuna, dok će MOL-u pripasti oko 230 milijuna kuna. (Hina/mš)

 

 

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox