Inflacija u Španjolskoj ruši rekorde

Potrošačke cijene u Španjolskoj porasle su u kolovozu najbržim tempom u devet mjeseci, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda INE, a njihov je rast mjeren harmoniziranim indeksom cijena (HICP) ubrzao i u Francuskoj i Njemačkoj.

Godišnja inflacija popela se u kolovozu na 2,7 posto, s 2,2 posto zabilježenih u srpnju. Najnovija brojka najviša je od studenog 2011., kada su potrošačke cijene porasle 2,9 posto, i u skladu je s očekivanjima ekonomista. Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su na godišnjoj razini dva posto, dok su cijene odjeće i obuće ostale nepromijenjene. Troškovi stanovanja bili su veći šest posto u odnosu na prošlu godinu, a troškovi prijevoza 6,1 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u kolovozu porasle 0,6 posto, nakon 0,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu, i njihov je rast također u skladu s prognozama ekonomista. Mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), godišnja inflacija ostala je u kolovozu nepromijenjena na 2,7 posto.

Rast inflacije mjerene HICP-om zabilježile su u kolovozu i Njemačka i Francuska. U Njemačkoj je tako godišnja inflacija mjerena HICP-om ubrzala na 2,2 posto, s 1,9 posto zabilježenih u prethodnom mjesecu. U Francuskoj je neočekivano porasla na 2,4 posto, s 2,2 posto u zabilježenih u srpnju. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox