Italija reže državnu potrošnju za 26 milijardi eura

Talijanska vlada usvojila je nakon višesatne sinoćnje sjednice niz mjera kojima namjerava smanjiti državnu potrošnju za 26 milijardi eura u trogodišnjem razdoblju, uključujući i veće rezanje plaća.

Uštede temeljem tih mjera iznosit će 4,5 milijardi eura u 2012., 10,5 milijardi u 2013. i 11 milijardi u 2014. Najveći dio ušteda bit će pronađen u proračunima za zdravstvo i javnu upravu, kazao je talijanski premijer Mario Monti.

Zamjenik ministra gospodarstva Vittorio Grilli dodao je da će planirane mjere rezultirati smanjenjem broja menadžera u javnom sektoru za 20 posto i 10-postotnim smanjenjem broja niže rangiranih zaposlenika u državnoj upravi.

Ili rezovi ili povećanje poreza

U travnju je vlada u Rimu načelno odlučila smanjiti ovogodišnju državnu potrošnju za 4,2 milijarde eura, no Rim sada vidi potrebe za još većim rezovima. Monti je kazao da su rezovi nužni kako bi se izbjeglo povećanje stope poreza na dodanu vrijednost za dva postotna boda, koje bi u suprotnom bilo neizbježno, napominje.

Sjednica vlade trajala je sedam sati, što svjedoči o teškoćama u pronalaženju stavci u proračunu na kojima je moguće ostvariti uštede, vodeći pritom računa da se ne zada preveliki udarac javnim uslugama i raspoloženju javnosti.

Željeli smo izbjeći poduzimanje rezova na svim stavkama i dali smo prednost složenijem ali učinkovitijem planu, tumači Monti. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox