Italija sprječava strana preuzimanja domaćih kompanija

Obiteljsko srebro ostaje in famiglia. Odlukom talijanske vlade odobrene su mjere kojima će se ograničiti preuzimanje kompanija u prehrambenom, energetskom, obrambenom i telekom sektoru, piše Novi list. A primjedbe europskih vlasti u Bruxsellesu?

Još je prošli tjedan takve mjere najavio talijanski ministar Giulio Tremonti, a sada je potvrđeno od neimenovanog izvora da su mjere zaštite od stranih preuzimanja oformljene i odobrene od talijanske vlade. Povod za takvom vladinom intervencijom su nasrtaji francuskih kompanija, piše Novi list. Francuski LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA je procesu preuzimanja talijanske draguljarske kuće Bulgari. Parmalat (proizvođač prehrambenih proizvoda) i Edison (energetska tvrtka) su talijanske kompanije koje s francuskim dioničarima vode bitku za kontrolu. Slična situacija kao s INA-om i MOL-om samo što je to u Italiji puno transparentnije.

Gdje ima volje ima i načina

Prema pisanju talijanskih medija strani će ulagači morat 60 prije davanja ponude ishoditi vladine dozvole. Talijanski regulator Consoba dobit će slične ovlasti kao i Francuski AMF za traženje dodatnih pojašnjenja, piše Novi list. Činjenica da su slične mjere već prisutne u Francuskoj trebale bi utihnuti primjedbe europskih vlasti u Bruxsellu.(mš)

 

 

 

Izvor: tiskani dnevnik Novi list, 24. ožujka 2011., broj 20 626

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox