Izravna strana ulaganja u Kinu usporila na "samo" 9,2 milijarde dolara

Rast izravnih stranih ulaganja u Kinu u svibnju je usporen zbog nastavljenih mjera tamošnje vlade usmjerenih sprečavanju pregrijavanja gospodarskih aktivnosti, pokazuju najnoviji podaci kineskog ministarstva trgovine.

Izravna strana ulaganja u kineske tvornice i ostalu nefinancijsku imovinu u svibnju su porasla za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i bila su u vrijednosti 9,2 milijarde dolara, objavilo je u srijedu to ministarstvo. Time je rast stranih ulaganja blago usporio u usporedbi s travanjskim 15,2-postotnim povećanjem na godišnjoj razini, ali je oštro usporio u odnosu na ožujak kada je zabilježen skok ulaganja od čak 32,9 posto.

Vlada u Pekingu postrožila je mjere za ograničavanje ulaganja a središnja banka podigla je ključne kamatne stope u četiri navrata od prošlogodišnjeg listopada kako bi se stišale aktivnosti u brzorastućem gospodarstvu koje su poskočile za 9,2 posto u prvom tromjesečju ove godine.

Nakon izbijanja globalne krize u 2008. uslijedio je oštar pad izravnih stranih ulaganja u Kinu, no već prošle godine ona su se značajno oporavila jer su kompanije pohrlile u to drugo najveće svjetsko gospodarstvo kako bi iskoristile prednosti njegova brzog oporavka. Kina je vodeće svjetsko ulagačko odredište, a lani je zabilježila strana ulaganja ukupne vrijednosti 105,7 milijardi dolara. U izravna strana ulaganja nisu uključena ulaganja u dionice i ostalu financijsku imovinu. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox