Izvještaj MMF-a: 5 zemalja sa najlošijim stanjem u ekonomiji

Međunarodni monetarni fond predstavio je izvješće o pet zemalja koje imaju najlošije stanje u ekonomiji.

Ratom razorena afrička država Sudan ima najslabiji gospodarski rast s lanjskim minusom BDP-a od 7,3 posto.
 
Sudan je pretrpio desetljeće građanskog rata i socijalnog sukoba. Ciklus je to u kojem su postavljene prepreke razvoju njegova gospodarstva. Najnoviji je problem odvajanje Južnog Sudana, naftom bogate regije, koja se odcijepila u srpnju prošle godine i pritom prisvojila 70 posto državnih naftnih rezervi.
                                                       
Unatoč bogatstvu resursa, Demokratska Republika Kongo, s najnižim dohotkom po stanovniku, borila se protiv nasilja, siromaštva i sustavne korupcije nakon stjecanja neovisnosti od Belgije 1960. godine, prenosi business.hr.
                                                                                                      
Gospodarstvo te države raste relativno brzo, 6 do 7 posto godišnje, ali u kombinaciji s brojem stanovnika koji premašuje 73 milijuna Kongo zauzima posljednje mjesto na MMF-ovu popisu BDP-a po stanovniku sa samo 231 dolar po osobi.
 
Bjelorusija predvođena predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom ima problema s inflacijom. Prema podacima MMF-a, inflacija će u Bjelorusiji dosegnuti 65,9 posto u 2012., no to je nešto manje nego lani kada je dosezala 109 posto.
 
Četvrta država na popisu  MMF-a jest Makedonija koja ima najveću stopu nezaposlenosti. Doduše, MMF te podatke ne objavljuje za svaku državu, ali od onih s popisa Makedonija ima najveću nezaposlenost koja iznosi 31,2 posto.
 
U većini gospodarskih statistika Japan prednjači pred drugim zemljama, ali najlošiji je kada je riječ o državnom dugu. Predviđa se da će japanski dug do kraja godine dosegnuti 239 posto od veličine gospodarstva. Ipak, mnogo duga imaju domaći ulagači pa će kamatne stope vjerojatno ostati niske. Unatoč padovima kreditnog rejtinga tijekom proteklih desetak godina, prinos na 10-godišnje japanske državne obveznice još iznosi manje od jedan posto. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox