Japan daje 10,7 milijardi dolara poticaja za gospodarstvo

Foto: Shutterstock

Japanski parlament odobrio je još jedan paket poticaja za gospodarstvo u vrijednosti 880 milijardi jena (10,7 milijardi dolara) čiji je cilj oživljavanje gospodarskog rasta na pragu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Novac će se koristiti u prvom redu za poticanje zapošljavanja i za potporu malim i srednjim poduzećima, objavila je vlada. Iznos je dvostruko veći od onog usvojenog u listopadu, budući da se zemlja priprema za prijevremene izbore. Poticaji će biti usmjereni na čitav niz sektora, uključujući zdravstvenu skrb i poljoprivredu, ali i infrastrukturu koja je opustošena u prošlogodišnjem potresu i tsunamiju.

Japan će 16. prosinca održati prijevremene parlamentarne izbore, pri čemu ankete upućuju na zaključak da će premijera na odlasku Yoshihika Nodu i njegovu Demokratsku stranka Japana poraziti vodeći opozicijski lider Shinzo Abe, koji vodi Liberalnu demokratsku stranku.

Abe je najavio opsežnu potrošnju na infrastrukturu i pritisak na središnju banku da agresivno ublaži monetarnu politiku kako bi potaknula rast.

Banka je proteklih mjeseci usvojila dvije mjere ublažavanja monetarne politike, paralelno odgovarajućim potezima monetarnih vlasti u SAd-u i Europi. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox