Još jedna crna brojka: BDP u prvom tromjesečju pao za 0,9 posto

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno je pao za 0,9 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, prva je procjena koju je objavio Državni zavod za statistiku.

To je nešto veća stopa pada nego u tromjesečju prije, s obzirom da je u četvrtom tromjesečju 2010. u odnosu na četvrti kvartal 2009. BDP realno pao za 0,6 posto. Pad BDP-a počeo je u prvom kvartalu 2009., a u dvogodišnjem je razdoblju, prekinut jedino u trećem tromjesečju prošle godine, kada je zabilježen njegov blagi rast, za 0,3 posto u odnosu na isto tromjesečje godine prije.

Godišnji BDP za 2010. realno je smanjen za 1,2 posto u odnosu na 2009. godinu, a u 2009. BDP je pao za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Blagi oporavak?

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu tromjesečnog BDP-a, a objavu detaljnijih podataka najavljuje za 20. lipnja.

Ekonomski su analitičari očekivali pad hrvatskog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine, s obzirom na realan pad prometa u trgovini na malo u ožujku za 2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što govori o slabosti domaće potrošnje, opadanje industrijske proizvodnje i aktivnosti građevinarstva te podatke o padu robnog izvoza u prvom tromjesečju ove godine.

Analitičari u nastavku godine očekuju blagi oporavak, ali su smanjili svoje ranije procjene rasta hrvatskog gospodarstva. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox