Josipović: Afganistan prilika za poslovni uspjeh

Hrvatska već sudjeluje u civilnim naporima za obnovu Afganistana, a ta je zemlja prilika i za poslovni uspjeh hrvatskih gospodarstvenika, izjavio je u Kabulu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović, koji boravi u službenom posjetu Afganistanu, razgovarao je o političkom stanju i obnovi osnovnih životnih funkcija zemlje s civilnim predstavnik NATO-a Markom Sedwillom.

Sedwill je u izjavi za novinare nakon sastanka pozdravio odobreno povećanje hrvatskog kontigenta na 350 vojnika rekavši kako je ono "vrlo značajno i dobrodošlo".

 

Politička situacija u toj ratom i talibanskom pobunom pogođenoj zemlji, napori u izgradnji civilnih vlasti, pravosuđa, zdravstvenog sustava i obrazovanja bile su glavne teme razgovora Sedwilla i Josipovića, prvog hrvatskog predsjednika koji je posjetio Afganistan i hrvatske vojnike u sastavu međunarodne misije ISAF koju predvodi NATO.

Josipović je novinarima rekao da je Hrvatska sudjelovala u izgradnji i opremi medicinske infrastrukture i školskog sustava, te da u toj zemlji posluje određeni broj hrvatskih gospodarstvenika.

 

Od 2014. svi će u tu zemlju intenzivno ulagati i osvarivati nove poslove. To je prilika za Hrvatsku i hrvatske gospodarstvenike da ostvare određeni uspjeh -  rekao je Josipović.

 

Hrvatska već sudjeluje u 23 razvojna projekta u Afganistanu vrijedna 1,1 milijun dolara, samostalno i u okviru UN-ova razvojnog programa (UNDP). Neke hrvatske tvrtke već su dobile poslove na izgradnji infrastrukture i cesta u Afganistanu.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetio je hrvatski kamp Cobra u sklopu kampa Warehouse pod turskim zapovjedništvom u kojem su smješteni vojnici 16. kontigenta iz Hrvatske.

Prijavak vrhovnom zapovjedniku predao je operativni časnik kontigenta pukovnik Damir Voš.

Posjet Afganistanu Josipović nastavlja  sastankom s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem i posjetom hrvatskim vojnicima u Mazar-i-Sharifu na sjeveru zemlje.  (Hina)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox