JP Morgan: Kinesko gospodarstvo na putu prema recesiji

Kinesko gospodarstvo već je ušlo u fazu izrazitijeg usporavanja aktivnosti i na putu je recesije, ocijenio je glavni strateg u JP Morganu zadužen za Aziju i tržišta u nastajanju.

Pogledate li kineske pokazatelje, vidite da treba prestati raspravljati o znatnijem usporavanju aktivnosti. Kinesko gospodarstvo na putu je recesije. Prodaja autombila pada, smanjuje se proizvodnja cementa i čelika, a padaju i dionice graditeljskog sektora. To više nije predmet za raspravu, radi se o činjenici, ustvrdio je Adrian Mowat na jednoj konferenciji u Singapuru.

Već prošle godine taj je strateg upozorio da kinesko gospodarstvo riskira 'oštro prizemljenje' jer ulaganja u gradnju kuća i stanova i dalje rastu, unatoč slaboj potražnji za nekretninama.

Burzovni indeks Shangai Composite Index pao je u srijedu za 2,6 posto, najviše od 30. studenoga, nakon što je kineski premijer Wen Jiabao kazao da kako će u Kini na snazi ostati mjere koje sprječavaju pretjeran rast cijena na tržištu nekretnina, unatoč zamjerkama da bi to moglo izazvati oštrije usporavanje rasta gospodarstva. Danas je taj indeks oslabio dodatnih 0,8 posto, na 2.373 boda, najnižu razinu od 21. veljače, i to ponajviše zbog potonuća cijena kineskih građevinskih tvrtki. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox