Kako Kina planira pomoći Europi? Kupovinom zanimljive imovine

Kineski ministar trgovine planira iduće godine u Europu povesti izaslanstvo za ulaganja koje će razmotriti prilike za kupovinu imovine na krizom pogođenom kontinentu.

Kina nije sklona javno se obvezati na kupovinu dodatnih europskih obveznica, bez obzira na molbe za pomoć, ali bi mogla pokazati puno veći interes za kupnju imovine za gotovinu. Sljedeće godine poslat ćemo u europske zemlje izaslanstvo za promicanje trgovine i ulaganja, najavio je u ponedjeljak Chen Deming na skupu kineskih tvrtki koje ulažu u inozemstvo.

Ulaganje u Veliku Britaniju

 Chenove su izjave u skladu sa stavom čelnika kineskog stabilizacijskog fonda CIC Loua Jiweija, koji je ovaj vikend u autorskom prilogu za Financial Times napisao da Kina želi ulagati u dionice infrastrukturnih kompanija u zapadnim zemljama, posebice u Velikoj Britaniji.

Spremni smo uvoziti više proizvoda i potaknuti ulaganja u inozemstvo, budući da je dolar relativno slab već duže vrijeme, rekao je Chen. Upozorio je ipak da bi Kina mogla uzvratiti ako se druge zemlje posluže protekcionističkim mjerama kako bi blokirale kupnje. Najveća kineska špediterska tvrtka u vlasništvu države COSCO već je uložila značajan iznos u grčku povijesnu luku Pirej u sklopu grčkog programa privatizacije.

Infrastrukturni projekti

Inozemna ulaganja kineskih poduzeća u državnom vlasništvu dosad su uglavnom bila usmjerena na kupnju resursa. CIC je u Kini bio kritiziran zbog kupnji pojedinih udjela u zapadnim financijskim institucijama tijekom globalne financijske krize.

Kineski stabilizacijski fond posebno je zainteresiran za infrastrukturne projekte za koje vlade mogu ponuditi niže poreze ili jeftinije bankovne kredite u zamjenu za investicije, napisao je Lou za Financial Times.

Iako Kina raspolaže deviznim rezervama u visini 3.200 milijardi dolara, analitičari procjenjuju da za potrošnju može izdvojiti samo 100 milijardi dolara gotovine godišnje. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox