Kartice ili gotovina? Nijedno, plaćam zlatom!

Gotovina i kartice najčešća su sredstva plaćanja koja svakodnevno koristimo. No možete li zamisliti da plaćate zlatom? Utah je postao prva američka savezna država koja je nakon 1971. godine službeno prihvatila srebrne i zlatne kovanice kao zakonsko sredstvo plaćanja, navodi poslovni.hr.

 

Pod imenom ''Utah Legal Tender Act'', zakon priznaje zlatne i srebrne kovanice koje su izdane od strane savezne vlade kao zakonsko sredstvo plaćanja. Nikog se ne prisiljava da koristi ove kovanice kao sredstvo plaćanja, nego su one tu tek kao mogućnost onima koji to žele.

Zakon legalizira natjecanje valuta ukidanjem državnih poreza za pojedince i trgovanje ovim plemetim metalima, ali savezni porezi i dalje vrijede. Pokrovitelji zakona smatraju ovo načinom da se zaštiti građane Utaha, kao i njihova kupovna moć. S druge strane, mediji napadaju ovaj plan, smatrajući ga ekscentričnim zakonom, poput onih ribolova na konjima i baruta kao lijeka za glavobolju, saznaje poslovni.hr.

S druge strane, više od desetak drugih saveznih država sada razmišlja o zlatu kao zakonskom sredtvu plaćanja kako bi se zaštitile od financijskih kriza. Bankarski kartel stvara novac ubrzanim tempom što će samo ubrzati prodor ovih kovanica. (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox