KATASTROFA: Do kraja godine bez posla će biti 350.000 osoba

Unatoč turističkoj sezoni, broj nezaposlenih premašio je brojku od 300.000, točnije na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutačno je 300.360 osoba, no tek se na jesen očekuje ozbiljan rast nezaposlenosti.

Ako uzmemo u obzir najavljena masovna otpuštanja u javnim poduzećima, prestanak posla za sezonske radnike te trend otpuštanja i gašenja privatnih tvrtki, do kraja godine bi na burzi moglo biti i do 340.000 ljudi.

Ministar rada Mirando Mrsić kratko je za Jutarnji list komentirao da će se broj nezaposlenih povećavati, no da će Vlada do 1 . siječnja sljedeće godine donijeti nove mjere aktivne politike za koje se nadaju da će donijeti rezultate.

Do sada izgubljena radna mjesta gotovo su isključivo radna mjesta nestala iz privatnog sektora, jer se u javnom sektoru i javnim poduzećima zapošljavanjem volontera broj zaposlenih čak neznatno i povećao. Privatni sektor gubi i dalje, a ako Vlada doista krene u reforme i restrukturiranje, moramo očekivati ozbiljan val ljudi na burzi. U tom je sektoru minimalno 30.000 zaposlenih viška, kaže dr. Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta.

Očigledno je da se o padu nezaposlenosti u ovoj godini ne može govoriti. Daljnjim smanjenjem broja zaposlenih, to jest onih koji plaćaju poreze i doprinose doći će do još goreg mjera zaposlenih i umirovljenika, za koji stručnjaci već sada upozoravaju da je neodrživ.

Jedino ako Vlada u potpunosti odustane od reformi i restrukturiranja, odnosno ako nabavi kredite i odluči zadržati postojeće stanje, neće doći do drastičnog povećanja broja nezaposlenih. No, ako to učini, cijena koju ćemo platiti za dvije-tri godine bit će stravična, kaže dr. Lovrinčević. Upozorava kako je realno ogroman višak zaposlenih i u lokalnim samoupravama i u gradskim komunalnim poduzećima, odnosno na razini koja još nije ni taknuta.

Prema najboljem scenariju do kraja 2012. na burzi će biti najmanje 320.000 osoba, dok je puno vjerojatniji scenarij prema kojem će ta brojka iznositi 340.00. Lovrinčević smatra da je puno izgledniji ovaj drugi scenarij, te očekuje da će u siječnju ili veljači sljedeće godine brojka nezaposlenih dosegnuti 350.000. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox