Kinesko gospodarstvo doseglo najnižu razinu u zadnje tri godine

Rast kineske industrijske proizvodnje neočekivano je usporio u srpnju, kliznuvši na najnižu razinu u više od tri godine, a usporili su i promet u maloprodaji i inflacija, pokazali su u četvrtak objavljeni službeni podaci.

Proizvodnja je u srpnju porasla samo 9,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njezin najslabiji rast od svibnja 2009. U lipnju porasla je 9,5 posto.

Odvojeno je izvješće pokazalo i sporiji rast prometa u maloprodaji u srpnju, koji je bio najveći pokretač gospodarstva u prvom tromjesečju, na 13,1 posto. Očekivalo se da će porasti 13,7 posto.

Godišnja inflacija spustila se pak u srpnju na najnižu razinu u 30 mjeseci i iznosila je 1,8 posto, U lipnju iznosila je 2,2 posto a u svibnju tri posto. To ostavlja dovoljno prostora kineskoj središnjoj banci da poduzme dodatne mjere, nakon što je već snizila kamate u lipnju i srpnju.

Peking je također u više navrata od studenog prošle godine snižavao iznose koje banke moraju držati u rezervi, čime je po nekim procjenama za potrebe kreditiranja pušteno u opticaj oko 1.200 milijardi juana.

Očekuje se da će kineska središnja banka u narednim mjesecima nastaviti postupno ublažavati monetarnu politiku, usprkos tome što je nedavno upozorila da bi inflacija nakon kolovoza mogla ponovo ojačati. (Hina/sh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox