Kineze zanimaju slovenske autoceste, željeznica i luka Koper

Kineski veleposlanik u Sloveniji Zhang Xianyi izrazio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA od petka zanimanje kineskih ulagača za projekte u Sloveniji i drugim zemljama srednje i istočne Europe. Zbog dužničke krize EU će idućih godina ostvarivati slabiji gospodarski rast, dok Kina u idućih pet godina planira povećanje opsega svoje vanjske trgovine na 8.000 milijardi američkih dolara te sredstva od ukupno 100 milijardi eura za investicije u inozemstvu, rekao je u razgovoru Zhang Xianyi.

Dodao je kako to predstavlja priliku i za Sloveniju koja je s Kinom lani ostvarila trgovinsku razmjenu od 1,88 milijarde dolara, što je, kako je naglasio, najviši stupanj trgovinske razmjene koji Kina ima s državama nastalim na području nekadašnje Jugoslavije.

Raspoloživa investicijska sredstva Kine, dodao je, prilika su i za Sloveniju, rekao je kineski veleposlanik, dodajući da je želju za jačanjem suradnje pokazao i slovenski premijer Janez Janša prilikom summita koje je kinesko vodstvo imalo s liderima država srednje i istočne Europe u travnju ove godine u Varšavi.

U planu i kreditna linija

Slovenija ima dobar zemljopisni položaj, a naša gospodarska i trgovinska suradnja vrlo je komplementarna. Ako obje strane prihvate tu šansu i istraže potencijale, moglo bi doći do novog proboja, rekao je kineski veleposlanik u Sloveniji.

Na pitanje za kakve je infrastrukturne projekte Kina u Sloveniji zainteresirana, odgovorio je da se radi o svim operativnim operativnih infrastrukturnim projektima, uključujući gradnju i modernizaciju željeznica, luku Koper, te nove autoceste.

U okviru mjera za jačanje suradnje sa srednjom i istočnom Europom Kina planira kreditnu liniju u vrijednosti vrednosti 10 milijardi dolara, investicijski fond od pola milijarde dolara, te uspostavu svojih trgovačkih i investicijskih misija u više država u regiji, rekao je među ostalim kineski veleposlanik u Sloveniji. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox