Kinezi zainteresirani za ulaganja u hrvatska vina

Kineski gospodarstvenici zainteresirani su za investiranje u povećanje proizvodnje vina u Hrvatskoj jer postoji ogromna potreba za vinom na velikom kineskom tržištu, izjavio je veleposlanik Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei sudjelujući u Splitu na okruglom stolu o mogućnostima suradnje Kine i pomorskog gospodarstva Jadrana, održanog u organizaciji Hrvatskog hidrografskog instituta.

Odgovarajući na pitanja nazočnih Zhifei je ponovio kako je jedna kineska tvrtka zainteresirana za kupnju Dalmacijavina te da mu je poznato da ta splitska vinarska tvrtka ima financijskih problema. Po njegovim riječima osim Dalmacijavina kineski su investitori u Hrvatskoj obišli i neke druge vinare.

Vode se neki pregovori, a uskoro ćemo o tomu više čuti. Kineski gospodarstvenici zainteresirani su da se s hrvatskim vinarima udruže u proizvodnji vina, kazao je Zhifei.

Kina najveće rastuće tržipte za prodaju vina

Pritom je naglasio kako je Kina najveće rastuće tržište za prodaju vina te da je u prošloj godini u toj zemlji, kako je naveo, porasla prodaja vina za 80 posto. Napomenuo je i da ranije u Kini nije postojala navika pijenja crnog vina, no sada je velika potražnja i za crnim vinom, a Hrvatska ima vrhunska vina.

Također je kazao kako bi Kinezi mogli koristiti neka hrvatska znanja u brodogradnji te da bi se u toj industriji moglo "zajedno proizvoditi" koristeći hrvatske stručnjake i kineska dostignuća.

Interes za brodogradnju i energetski sektor

Veleposlanik Zhifei je na marginama današnjeg okruglog stola u Splitu, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako su Kinezi "imali neke razgovore u vezi s privatizacijskim procesom brodogradilišta u Hrvatskoj".

Naš je interes razviti biznis u Hrvatskoj, sukladno onomu što je Hrvatskoj potrebno, i znam da mnogi poslovni ljudi iz Kine dolaze u Hrvatsku jer su zaiteresirani za angažman, kazao je veleposlanik Zhifei. Dodao je kako su zainteresirani i za energetski sektor u Hrvatskoj.

Veleposlanik Zhifei je na današnjem skupu u Splitu također govorio o kineskim pomorskim resursima istaknuvši kako postoji mogućnost unapređenja suradnje sa hrvatskim pomorskim gospodarstvom. (Hina/jk)

 

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox