Koliko vas godišnje koštaju bankarske naknade?

Pitanje bankarskih naknada izazvalo je veliku pozornost nakon saznanja da su banke prošle godine na kamatama i različitim naknadama zaradile gotovo 7,3 milijarde kuna, piše Business.hr.

Građani godišnje potroše oko 600 kuna na vođenje kunskog tekućeg i žiroračuna, internetsko i mobilno bankarstvo, kreditne kartice te izvršenje trajnih naloga, uz napomenu da se radi o urednim klijentima kojima ne treba slati opomene i koji ne podižu novac na bankomatima drugih banaka jer se i to naplaćuje.

Zaba

U Zagrebačkoj banci skup navedenih usluga košta 408 kuna godišnje ako se ugovara pojedinačno, a 608 kuna košta ako se tome pribroji i godišnja članarina za kreditnu karticu. No tu je još cijeli niz pojedinačnih naknada, primjerice izdavanje tokena potrebnog za uslugu internet bankarstva košta 100 kuna, ugovaranje trajnog naloga stoji 25 kuna, ugovori putem internet bankarstva stoje između 5 i 10 kuna, 150 kuna upisnine za Visa karticu i dr.

PBZ

U Privrednoj banci Zagreb za navedene usluge platit ćete 526 kuna. PBZ jeftinije naplaćuje vođenje tekućeg računa i korištenje internetskog i mobilnog bankarstva, a ne naplaćuje vođenje žiroračuna. U PBZ-u građani plaćaju 45 kuna upisnine za internetsko bankarstvo, a nalog za plaćanje putem ove usluge košta između jedne i dvije kune, a takvu praksu ima i Zaba. Na račune izvan banke putem trajnog naloga PBZ naplaćuje pola posto od ukupnog iznosa, maksimalno 50 kuna.

PBZ ima jeftiniju upisninu za kreditne kartice, no godišnja članarina za American Express je 50 kuna skuplja od upisnine u Zabi.

Erste banka

U Erste banci građani godišnje za paket usluga plaćaju između 436 i 456 kuna ovisno o tome koju kreditnu karticu imaju. Ugovaranje trajnog naloga je besplatno, a njegovo izvršenje naplaćuje se tri kune po nalogu. Erste ne naplaćuje pristupninu za korištenje internetskog i mobilnog bankarstva, a ni upisninu za Mastercard karticu. Važno je napomenuti da Erste banke ne naplaćuje proviziju prilikom isplate na bankomatima u inozemstvu ukoliko se radi o nekoj od banaka iz Erste grupacije.

RBA

Raiffeisen banka naplaćuje naknadu za vođenje tekućeg računa u iznosu od 9 kuna, ali ne naplaćuje vođenje žiroračuna. RBA ima najjeftinije korištenje usluge internetskog bankarstva, no skuplje godišnje članarine za kreditne kartice. Ukupni iznos za paket usluga košta 452 kune. (jk)

 

 

Izvor: Business.hr, 14. studenoga 2011.
Foto: PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox