Konačno: Turska i Rusija se dogovorile oko izgradnje plinovoda Južni tok

Turska i Rusija postigle su dogovor o dodjeli konačne dozvole za izgradnju plinovoda Južni tok, kojim će se ruski plin dopremati iz Crnog mora u Europu, kazali su za Reuters dužnosnici turske vlade.

Južni tok osmišljen je s ciljem da počne dopremati 63 milijardi prostornih metara plina godišnje iz kaspijske regije u Europu u 2015. godini, čime bi se zaobišle tranzitne zemlje kao što su Ukrajina i Bjelorusija. Taj 15,5 milijardi eura vrijedan projekt konkurent je projektu Nabucco, kojeg podupire Europska unija.

Dužnosnci turske vlade su kazali da je u utorak u Ankari postignut sporazum u razgovorima između turskog ministra energetike Tanera Yildiza i dužnosnika ruskog Gazproma te da se potpisivanje memoranduma o sporazumu u vezi toga planira tijekom današnjeg dana u Moskvi.

Potpisivanje će biti održano danas u Moskvi vezano za neka pitanja uključujući i memorandum kojim se dopušta izgradnja Južnog toka, kazao je jedan dužnosnik turske vlade. Ministar Yildiz odlazi danas u posjet Moskvi gdje bi se trebao sastati sa zamjenikom ruskog premijera Igorom Sečinom. Gazprom drži u vlasništvu 50 posto projekta Južni tok, dok udio od 20 posto pripada talijanskom Eniju. Francuski EDF i njemački Wintershall imaju u vlasništvu po 15 posto udjela. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox