Končar za 17 milijuna eura vraća hidroelektranu Rama u život

Konzorcij na čelu s KONČAR – Inženjeringom za energetiku i transport, u Mostaru je potpisao ugovor s Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Ugovor vrijedan 17 milijuna eura potpisan je u sklopu kompletne revitalizacije hidroelektrane Rama, a uključuje rehabilitaciju generatora, turbina i online monitoring.

 

U ovom projektu sudjeluje šest Društava Grupe KONČAR: KONČAR – Inženjering za energetiku i transport kao voditelj i realizator cjelokupnog posla, montaže i transporta, KONČAR – Generatori i motori, KONČAR – Institut za elektrotehniku, KONČAR – Mjerni transformatori, KONČAR – Niskonaponske sklopke i prekidači te KONČAR – Sklopna postrojenja. Završetak radova na agregatu 1 planira se sredinom 2013. godine, a na agregatu 2 sredinom 2014.

Hidroelektrana Rama najveća je hidroelektrana u Herceg Bosni. U pogon je puštena 1968., a od tad je radila neprestano – izuzev kratkih prekida za vrijeme rata 1993. godine. Instalirana snaga Rame je 160 MW i prosječna godišnja proizvodnja električne energije 650 GWh, što čini oko 50 posto godišnje proizvodnje Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

KONČAR je za hidroelektranu Rama 1968. godine isporučio dva generatora snage 2 x 90 MVA te pripadajuću elektroopremu, a nakon rehabilitacije snaga generatora iznosit će 2 x 100 MVA. Ovim ugovorom je nastavljen uspješan izvoz opreme i postrojenja u Bosnu i Hercegovinu, jedne od najznačajnijih zemalja u koju KONČAR isporučuje već niz godina. (PS/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox