Koncesionarima autocesta pala sjekira u med

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na svim autocestama u Hrvatskoj broj vozila u područjima naplate povećan je za 6,4 posto, a prihodi od cestarine za 4,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavila je Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

Ukupno je autocestama u prvom polugodištu vozilo 27,1 milijun vozila pri čemu je naplaćeno 832,5 milijuna kuna cestarine, bez PDV-a. Najviše vozila bilo je na autocestama kojima gospodari tvrtka Hrvatske autoceste, njih 14,1 milijun, s rastom od 2,4 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište. HAC je naplatio i najviše cestarine, u ukupnom iznosu od 508,1 milijun kuna, što je povećanje tog prihoda na godišnjoj razini za 2,2 posto. Po prometu vozila i prihodu od cestarine slijedi koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb, koji gospodari istoimenom autocestom, sa 7,5 milijuna vozila i 191,2 milijuna kuna cestarine, pri čemu je broj vozila povećan za 4 posto, a prihod od cestarina za 5 posto.

Najveći postotni rast broja vozila i prihoda od cestarine imala je BINA Istra, zahvaljujući otvaranju dionice Kanfanar - Pula. Taj je koncesionar izbrojao je 2,9 milijuna vozila i od cestarine inkasirao 65,8 milijuna kuna, povećavši broj vozila za oko 60 posto, a prihode od cestarina za 31 posto. Koncesionar Autocesta Zagreb-Macelj je sa 2,6 milijuna vozila zabilježio smanjenje za 3,3 posto, a prihodi od cestarine pali su mu za 3,6 posto, na 67,4 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine, na autocestama u Hrvatskoj dogodile su se 1.044 nesreće u kojima je poginulo devet ljudi. U isto vrijeme prošle godine na autocestama je smrtno stradalo 20 osoba. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox