Kontrola troškova: Znate li kamo odlazi vaš novac?

U vrijeme Božića teško odoljevamo kupnji i trošenju novca, dok otrežnjenje dolazi u siječnju kada se pitamo kamo je otišao novac.  No, često je teško vidjeti koliko je novca potrošeno, na što je točno otišao i možemo li si uopće priuštiti takav trošak, piše Business.hr.

Kreditne kartice i dopuštenI minuse na tekućem računu samo će zakomplicirati vođenje osobnih financija.

 

Možete se pokriti samo onoliko koliko vam je dugačak pokrivač

 

Na početku bi prvo trebalo procijeniti s koliko novca raspolažete i to temeljitim proučavanjem prihoda i rashoda kućanstava. Dobra osnova planiranja kućnog budžeta je voditi se narodnom izrekom koja kaže da se možete pokriti onoliko koliko vam je dugačak pokrivač, a ključ je da se precizno izmjeri dužina pokrivača.

Stručnjaci ističu kako su građani često u zabludi da dobro poznaju vlastitu financijsku situaciju, a zapravo ne mogu sa sigurnošću reći na što troše. Zbog toga treba napraviti analizu prihoda i rashoda. U određenom razdoblju treba pratiti koliko se troši, na što i koji su nam prihodi, bilo stalni kao što je osobni dohodak ili prihod od najamnine, zatim povremeni kao što je božićnica ako ste te sreće da radite u tvrtki koja ju daje. Izvanredni prihod uključuje povrat poreza koji također treba uvrstiti u analizu osobnih financija.

Troškovi također mogu biti redoviti, predvidivi i nepredvidivi.

 

Kako vježbati vođenje osobnih financija?


1. Na početku treba uvježbati vođenje financija s redovitim troškovima, ali je cilj da se u trošak uvrste i neki nepredvidivi troškovi, kao što je zamjena dotrajalog plinskog bojlera koji se svako malo kvari i za očekivati je da ćete ga morati mijenjati.

2. Kada ste napravili analizu prihoda i rashoda možete razmotriti mogućnosti uvođenja promjena u kućni budžet. Što se može učiniti i  gdje se može štedjeti je individualno i nema jedinstvene preporuke.

3. Prekoračenja na tekućem računu se često koriste kao izvor prihoda kućanstava. Clj bi trebao biti smanjenje minusa i ovaj način financiranja trebao bi biti korištene samo za hitne troškove koji moraju biti podmireni u što kraćem roku.

4. Ako se minus često koristi treba se informirati o kamati jer banke nude i povoljnije načine kreditiranja od samog minusa.

5. Financijsko stanje treba pratiti tijekom određenog razdoblja jer se samo tako može dobiti prava slika financijskog stanja. (J.K.)


 

Izvor: Business.hr, 13. prosinca 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox