Kosor: Neka drugi govore svoje, ali stvari u gospodarstvu su se promijenile

Gospodarski pokazatelji za prvih šest mjeseci ove godine govore da su se stvari promijenile, poručila je premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice vlade. To jesu dobri pokazatelji, govore da su se stvari promijenile, da se mjenjaju, što god tko o tome na političkoj sceni mislio, a pogotovo rekao - kazala je premijerka, iznoseći gospodarske pokazatelje za prvih šest mjeseci 2011.

Izvijestila je tako da je industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla za 1,8 posto, s tim da je proizvodnost rada u industriji porasla za 3,1 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine. Izvoz je u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 4,5 posto i iznosi 4,4 milijarde eura, dok je promet u trgovini na malo na godišnjoj razini nominalno porastao za 3,8 posto, a realno za 1 posto. Kosor je naglasila i da se u lipnju ove godine bilježi 13.727 više zaposlenih u odnosu na svibanj - porast zaposlenih u pravnim osobama iznosi 0,6 posto, a u obrtu i slobodnim profesijama za 3,1 posto. Smanjio se, dodala je, broj nezaposlenih, i to za 11.208 osoba ili za 3,8 posto u odnosu na svibanj, a nešto je, istaknula je, porasla i neto plaća.

Premijerka je ponovila i da pokazatelji dosadašnje turističke sezone (11 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja) svjedoče o tome da se može govoriti o najboljoj sezoni do sada. Kazala je i da su za 8,1 posto veći prihodi u poduzetništvu u odnosu na prvu polovicu prošle godine. Kosor je izvijestila i da je Ministarstvo financija primilo 3603 zahtjeva građana za reprogram poreznog duga, odnosno obročnu otplatu, koji su financijski "teški" gotovo 3 milijarde kuna. Ministarstvo je do sada riješilo, odnosno odobrilo 862 zahtjeva u vrijednosti oko 700 milijuna kuna. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox