Kosor zaprijetila bankama: Snizite kamate ili uvodimo ''bankarski porez''

Ovaj će tjedan premijerka Kosor u Banskim dvorima okupiti čelne ljude svih banaka i Hrvatskoj i upozoriti ih da snize previsoke kamate zbog kojih građani teško žive i otplaćuju rate kredita, saznaje Vjesnik. Ukoliko se ne odluče na takav korak, utoliko bi Vlada mogla uvesti ''bankarski porez''.

 

Ova je tema pokrenuta nakon sastanaka s članovima Hrvatske udruge poslodavaca, koji su se žalili na poslovanje banaka koje, unatoč odličnom poslovanju prošle godine, nisu ništa učinile za državu i građane. Ni dobit od 4,6 milijardi kuna nije bila dovoljna.

Kosor će od bankara zatražiti snižavanje kamatnih stopa  kako bi se pokrenulo i tržište nekretnina jer su banke ''okupirale'' više od 10.000 neprodanih stanova koji sada zjape prazni. Banke ne žele sniziti kamatne stope, a niti cijene. Bz snižavanja tih dviju stavki, analitičari predviđaju, nema oporavka građevinskog sektora.

Model ''bankarskog poreza''  po uzoru na Mađarsku, premijerka je pokušala uvesti još prošlog ljeta, ali je popustila budući da su banke zaprijetile da će time građane dovesti na prosjački štap. Jedan od protuargumenata za uvođenje te vrste poreza bit će potrebe države za financiranjem i vraćanjem dugova, ali kako Vjesnik doznaje, država se ove godine neće zaduživati kod domaćih banaka. (SJ)

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox