Kraš grupa u trećem kvartalu zadržala stabilne rezultate poslovanja

Rezultati poslovanja Kraš grupe u trećem tromjesečju 2022. godine potvrđuju nastavak stabilnog poslovanja, unatoč brojnim tržišnim neizvjesnostima i promjenama okolnosti u zadnjem razdoblju.


Konsolidirani ukupni prihodi u razdoblju od siječnja do rujna 2022. iznose 824,89 milijuna kuna, što je za 65,68 milijuna kuna, odnosno 8,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su ukupni konsolidirani rashodi ostvareni u iznosu od 780,9 milijuna kuna i veći od prošlogodišnjih za 8,8 posto. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja na kraju trećeg kvartala ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 43,99 milijuna kuna, s rastom od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S obzirom na sveprisutnu nestabilnost u skoro svim industrijama i granama gospodarstva, možemo biti zadovoljni rezultatom za prvih devet mjeseci, ali s oprezom i dalje gledati u budućnost i tako planirati aktivnosti. Naime, zahvaljujući trudu svih naših zaposlenika i aktivnostima vidljiv je rast prihoda. Ipak, brži je rast rashoda, što je posljedica makroekonomske situacije u Europi i svijetu, ali i u Hrvatskoj. Glavni je cilj bio, a i dalje jest, zadržati profitabilnost kompanije i u razdoblju koje je pred nama, i to na zadovoljstvo zaposlenika, dioničara, poslovnih partnera, ali i potrošača, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

U ukupnim prihodima trećeg kvartala 2022. godine prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 807,98 milijuna kuna, dok ostali poslovni prihodi iznose 10,81 milijun kuna, a financijski prihodi 6,1 milijun kuna. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 443,38 milijuna kuna, odnosno za 10,1 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 357,1 milijun kuna s povećanjem od 6,4 posto. Pritom je rast prodaje u odnosu na prošlu godinu zabilježen u svim kategorijama proizvoda.

Iako su ekonomski trendovi nepovoljni, ukupan obujam prodaje iznosi 27.147 tona odnosno 433 tone ili 2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Količinski rast prodaje ostvaren je i na domaćem i na izvoznim tržištima.

Iskazana neto dobit Kraš grupe na kraju trećeg kvartala 2022. iznosi 36,16 milijuna kuna, što je za 2,08 milijuna kuna, odnosno 6,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA iznosi 87,93 milijuna kuna i u razini je ostvarenja istog razdoblja prošle godine, dok EBITDA marža iznosi 10,74 posto. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox