"Kriza će ponovo buknuti ako se banke ne obuzdaju"

Političari bi trebali dobro promisliti prije no što progovore o budućnosti eurozone kako ne bi unijeli nervozu na tržšta koja bi mogla dodatno raspiriti krizu, izjavio je u jednom novinskom intervjuu član upravnog vijeća Europske središnje banke Erkki Liikanen.

Poruka o neopozivosti eura tako je važna da ne bi trebalo poticati neizvjesnost koja će potom izmaknuti kontroli, rekao je u intervjuu za finski dnevni list Aamulehti, objavljen u srijedu.

Ovog je mjeseca finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja za britanski Daily Telegraph izjavio da su se dužnosnici pripremili za mogući raspad eurozone. Čelnik njemačke središnje banke Bundesbank Jens Weidmann opetovano se pak usprotivio ECB-ovim planovima o kupnji obveznica krizom pogođenih članica eurozone kao što su Italija i Španjolska.

Liikanen, inače guverner finske središnje banke, nije poimence naveo nijednog političara.

Dodao je također da bi se kriza u eurozoni mogla pogoršati ako se ne obuzdaju problemi u bankama.

Sada postoji opasnost da (kriza) ponovno bukne preko banaka i to je razlog zašto je u tom segmentu treba i suzbijati, rekao je.

Istodobno je napomenuo da bi ECB trebao biti transparentniji u donošenju odluka i objavljivati više informacija nego što je dosada bio slučaj. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox