"Kriza eura je samoizazvana"

Kriza eura je "samoizazvana" i gura Europsku uniju u dugotrajnu depresiju, rekao je za The Wall Street Journal međunarodni financijer George Soros.

Soros je krizu eurozone ocijenio „noćnom morom“, a naglasio je da su tvorci eura bili svjesni njegovih nedostataka jer su osnovali središnju banku, ali ne i zajedničko ministarstvo financija.

Unatoč nedostacima, uvođenjem eura, Europska središnja banka (ECB) prihvatila je državne obveznice članica eurozone kao bezrizične. Time je dan prisilan poticaj komercijalnim bankama da kupuju obveznice slabijih valuta, no u stvarnosti Španjolska i Italija nisu bile konkurentne kao Njemačka, rekao je Soros.

Euro je "zapravo pretvorio dužničke zemlje u manje razvijene zemlje koje su posuđivale u stranoj valuti", napomenuo je Soros i dodao da su se te zemlje odrekle prava da tiskaju novac, piše seebiz.eu.

Pogrešno je pretpostavljeno da državni dug nije rizičan i ta je pogreška razotkrivena. Iako bi se tu pogrešku moglo ispraviti uvođenjem euroobveznica, to nije politički prihvatljivo u Njemačkoj, rekao je Soros.

Jaz između dužnika i vjerovnika je sve veći i mogao bi postati trajan, a Soros kao rješenje problema vidi dvije mogućnost. Jedna mogućnost je da Njemačka postane "dobrotvorni vladar" i pomogne dužnicima, a druga, puno dramatičnija je da Njemačka istupi iz eurozone. u potonjem slučaju teret s dužničkih zemalja prebacio na Njemačku, koja bi se morala prilagoditi.

Kada bi Njemačka istupila, došlo bi do deprecijacije eura pa bi teret dugova nominalno ostao jednak, ali bi se realno smanjio. Dužničke zemlje povratile bi svoju konkurentnost jer bi njihov izvoz pojeftinio, a uvoz poskupio, zaključio je Soros. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox