Kriza se širi izvan granica eurozone: Hrvatska među najranjivijim zemljama

Nastojanja zapadnoeuropskih banaka da smanje bilance ograničavaju dostupnost financiranja poduzećima širom svijeta, dovodeći u opasnost zdravlje gospodarstava.

Primorane povećavati kapital zbog zahtjeva regulatora koji time žele spriječiti ponavljanje financijske krize iz 2008., mnoge banke razmišljaju o prodaji imovine i nastoje se usredotočiti na glavne klijente, što bi drugima moglo otežati pristup refinanciranju.

To je bio problem i 2008., ponajprije na tržištima poput Mađarske, Rumunjske i, posebno, Rusije. Posrijedi je temeljna neusklađenost s onime što političari pokušavaju učiniti u Europi, kazao je Philip Poole, globalni čelnik investicijske strategije u HSBC Global Asset Managementu.

S jedne strane, bankama govore da bi trebale nastaviti davati zajmove, povećavati svoje bilance. S druge strane, nameću im obvezu prilično drakonskog podizanja razine kapitala u vrlo kratkom roku. Bankama će zato biti otežano povećavati kapital u takvom okruženju, upozorio je.

Širenje krize

Analitička tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU) je istaknula da austrijsko ograničavanje kreditiranja ogranaka austrijskih banaka u srednjoj i istočnoj Europi, gdje su one najveći zajmodavci, svjedoče o širenju krize daleko izvan granica eurozone.

Regija je po njihovoj ocjeni uvelike izložena krizi u eurozoni i to putem mnogostrukih kanala, uključujući trgovinu, doznake, tijekove inozemnih ulaganja i bankovne sektore. Među najranjivijim zemljama EIU izdvaja Albaniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox