Kriza u Belgiji: Država posuđuje od građana

Belgija, jedna od najzduženijih država eurozone, kojoj je nedavno snižen kreditni rejting, namjerava 2012. podmiriti dobar dio svojih potreba za financiranjem posudbom od vlastitih građana.

Belgijska agencija za državni dug sljedeće godine namjerava građanima četiri puta ponuditi trezorske zapise vrijedne šest milijarda eura. Osim toga, Belgija 2012. namjerava izdati državne obveznice vrijedne 26 milijarda eura.

Dužnosnik agencije za državni dug Jean Deboutte ističe da se Belgija, suočena s mogućnošću povećanja kamata, može osloniti na štednju građana koji, po procjenama, na štednim računima u bankama imaju oko 200 milijarda eura.

Belgijska je država prošli mjesec mimo svih očekivanja od građana uspjela pozajmiti oko šest milijardi eura iako se u početku očekivalo da će se tako prikupiti samo 200 milijuna eura. Država će na to platiti kamate od 3,5 do 4,2 posto, ovisno o roku dospijeća obveznica, na tri, pet ili osam godina. Zasad nije poznato kolike će kamate država ponuditi sljedeće godine jer će to ovisiti o visini kamata koje će plaćati na tržištu državnim obveznicama.

U studenome kamate na belgijske državne obveznice s rokom dospijeća od 10 godina dosegnule bile između 5,08 i 5,48 posto.

Belgija je 90-ih godina od građana često pozajmljivala novac, ali to je posljednjih desetak godina prestalo budući da su građani imali na raspolaganju financijske proizvode koji su za ulaganje primamljiviji od državnih vrijednosnih papira.

Belgijski javni dug iznosi oko 350 milijarda eura, što je nešto ispod 100 posto bruto domaćeg proizvoda. (Hina/jh)


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox