Lagarde poručila Europi: Razmislite o euroobveznicama

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda pozvala je europske vlade da povećaju aktualni fond za spašavanje i razmotre mjere disperzije financijskih rizika, poput izdanja zajedničke obveznice eurozone među opcijama izlaska iz dužničke krize.

U govoru pred Njemačkim vijećom za vanjske poslove u Berlinu u ponedjeljak, Christine Lagarde je kazala da je globalno gospodarstvo suočeno s "odlučujućim trenutkom" koji zahtijeva brzu, koordiniranu akciju.

Kako bi se odgovorilo tim izazovima Lagarde je pozvala vodeće sile da podupru povećanje resursa MMF-a i time pripomognu u popunjavanju 'rupe' u globalnom financiranju koja bi, kako vjeruju u tom međunarodnom zajmodavcu sa sjedištem u Washingtonu, u idućim godinama mogla premašiti 1.000 milijardi dolara.

Odlučujući trenutak 

Što budemo dulje čekali, situacija će biti gora. Jedino je rješenje ići zajedno naprijed. Svi moramo biti svjesni da se radi o odlučujućem trenutku, kazala je Lagarde, prema preslici njezina govora koji je MMF poslao medijima. Ne radi se o spašavanju jedne zemlje ili regije. Riječ je o spašavanju svijeta od silazne spirale ekonomske aktivnosti, istaknula je Lagarde.

Dodala je da će MMF pokušati povećati nove zajmodavne kapacitete za 500 milijardi dolara, uključujući i sredstva koja je već obećala Europa. Fond procjenjuje da bi čak 1.000 milijardi dolara moglo manjkati u globalnom financiranju. Svjesna sam da moramo ojačati zajmodavne kapacitete Fonda, kazala je Lagarde.

Također je pozvala europske čelnike da nedavno dogovorenu fiskalnu integraciju nadopune nekim vidom disperzije financijskog rizika, navodeći pritom kao moguće opcije zajedničke obveznice ili trezorske zapise eurozone, odnosno uspostavu fonda za otkup dugova. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox