Linić: Očekujemo da poslovne banke malo smanje kamate

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predstavljeni su rezultati današnje, prve aukcija za Program razvoja gospodarstva na kojoj je HBOR poslovnim bankama ponudio 500 milijuna kuna, od čega 100 milijuna za kredite poslovnih banaka u kunama i 400 milijuna kuna za kredite s valutnom klauzulom.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, na aukciju je pristiglo 12 ponuda 10 banaka u ukupnom iznosu od 757,7 milijuna kuna, a budući je interes bio znatno veći od ponuđenog iznosa kredita HBOR-a prihvaćeno je devet ponuda.

Ponderirana kamatna stopa za poduzetnike, krajnje korisnike kredita, kreće od 3,16 do 4,21 posto.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je kako je prvih 500 milijuna kuna danas dogovoreno i operativno, a s obzirom na to da je ponuda kamatnih marži bila dosta visoka to je razlog što nije prihvaćen puni iznos. Naša je želja da se što skorije ponovi novi krug aukcije, jer je očito da će biti interesa, a očekujemo da poslovne banke ipak malo smanje kamate, kazao je Linić.

Ono što je bio program i zajednički dogovor i guvernera HNB-a i nas u izvršnoj vlasti je da osiguramo dodatna sredstva prije svega za jačanje obrtnih sredstava trgovačkih društava i da značajno smanjimo kamatu.

U prosjeku ta kamata iznosi od 3 do najviše 4,15 posto (za kredite u kunama), što je daleko niže nego što je to kod poslovnih banaka u redovnom poslovanju, napomenuo je. Linić očekuje da će se ubrzanim aukcijama što više sredstava i u što bržem vremenu plasirati prema gospodarstvu.

Vjeruje da će se i poslovne banke okrenuti gospodarstvu koje je u teškoćama i da će i bankarski sustav shvatiti da podjela rizika koji puta donosi više nego kamatne marže. Kovačev je kazao kako će se nastojati sljedeću aukciju organizirati za desetak dana.

Prihvaćene ponude

Po današnjoj aukciji prihvaćene su ponude Erste&Steiermaerkische bank za iznos kvote od 150 milijuna kuna uz ponderiranu kamatnu stopu za krajnjeg korisnika od 3,96 posto, HPB-a za iznos kvote od 26,75 milijuna kuna na temelju koje će ponderirana kamata za korisnika biti 3,75 posto, ponuda Hypo Alpe-Adria-Bank za kvotu od 30 milijuna kuna uz kamatu od 4,01 posto, Jadranske banke u iznosu od 35 milijuna kuna uz kamatu 3,16 posto, PBZ-a za kvotu od 38,25 milijuna kuna uz kamatu od 4,15 posto, ponuda RBA za kvotu od 60 milijuna kuna uz ponderiranu kamatu od 4,21 posto.

Prihvaćene su i ponude Societe Generale-Splitke banke za kvotu od 25 milijuna kuna na temelju koje će ponderirana kamata za korisnika biti 3,86 posto te dvije ponude Zagrebačke banke od kojih jedna 35 milijuna kuna uz kamatu od 3,55 posto, a druga u iznosu od 100 milijuna kuna uz kamatnu stopu za krajnje korisnike od 3,46 posto. (Hina/jk)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox