Linić: Stečaj čeka 30.000 tvrtki

Na okruglom stolu o nelikvidnosti održanom u Opatiji, SDP-ov Slavko Linić rekao je kako bi se stanje s nelikvidnošću moglo riješiti u sljedećih 6 mjeseci, no da rješenje ne isključuje stečajeve prezaduženih tvrtki. Prema njemu, u stečaj bi moglo otići 20 do 30 tisuća tvrtki, piše portal net.hr.

Linić smatra kako bi država trebala potaknuti na razgovor vjerovnike, dužnike i banke na razgovor o stanju u svakoj prezaduženoj i blokiranoj tvrtki jer bi se problem lakše riješio dogovorom, nego stečajem na sudu koji se može razvući na 12 do 15 godina.

60 milijardi kuna duga

Okrugom stolu prisustvovao je i državni tajnik Zdravko Marić rekao je kako se među blokiranim tvrtkama koje svojim dugovima preuveličavaju neplaćene obveze nalazi čak 35 tisuća tvrtki koje četiri godine nisu predale završni izvještaj te su stekle uvjete za likvidaciju. Linić se složio s time, rekavši da ako treba takve tvrtke treba poslati i u stečaj. 

Podsjetimo, neplaćene obveze iznose 40 milijardi kuna, a većinom je riječ o računima starijim od godinu dana, odnosno riječ je o dugovanjima od 33 milijarde kuna.  Dug za račune kraće od godinu dana iznosi 7 milijardi kuna. Uz ove dugove, Linić je upozorio na 20 milijardi kuna koje država ima u raznim odgođenim potraživanjima te će ih teško naplatiti čime se dug penje na velikih 60 milijardi kuna. (jk)

 

 

 

Izvor: www.net.hr
Foto:  Patrik Macek/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox