Linić u akciji: Obitelji vlasnika blokiranih tvrtki neće moći otvarati nove

Izmjenama poreznog zakona Ministarstvo financija omogućit će javnu objavu poreznih dužnika te će vlasnicima nelikvidnih tvrtki i članovima najuže obitelji zabraniti da osnivaju nove tvrtke, a postavit će se i pitanje njihove osobne odgovornosti za loše poslovanje, piše Večernji list.

Vlasnici novih tvrtki su i do sada morali potpisati izjavu da nisu vlasnici ili suvlasnici blokiranih poduzeća, no izmjena zakona zabranit će se svima koji ostavljaju tvrtku u dugovima kao i članovima njihovih obitelji da sljedećih deset godina osnuju novu tvrtku.

Novost je i uvođenje skraćenih upravnih postupaka, s rješenjima u roku od 60 dana čim će se omogućiti vjerovnicima blokiranih tvrtki da se naplate iz imovine drugih tvrtki ako ih dužnici imaju ili iz osobne imovine.

Velika promjena je i uvođenje uredbe o osobnoj odgovornosti svih članova uprave i nadzornih odbora za poslovanje tvrtki, a to će se odnositi i na vlasnike d.o.o.-a ako se pokaže da su zloupotrijebili položaj te bi u tom slučaju i oni mogli ostati bez osobne imovine. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 21. ožujka 2012.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox