Linić: Zadržat ćemo kreditni rejting

Hrvatska Vlada uvjerena je da će zadržati kreditni rejting iznad špekulativnog, izjavio je ministar financija Slavko Linić za Bloomberg.

Bude li rejting smanjen, Hrvatska bi mogla zatražiti aranžman s MMF-om kako bi smanjila troškove financiranja, potvrdio je Linić naglašavajući da Vlada u ovoj godini više neće imati potreba za inozemnim zaduživanjemNe bojimo se rezanja rejtinga budući da imamo stabilnu Vladu, uspjeli smo smanjiti troškove zaposlenih u javnim službama, čime smo u potpunosti ispunili ciljeve rezanja proračunskih troškova koje smo si zadali u siječnju, rekao je Linić za Bloomberg, kako prenosi tportal.

Kazao je kako je jedini Vladin neuspjeh nepokretanje javnih investicija u prvih šest mjeseci. Linić ocjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo drugu godinu zaredom stagnirati, što je posljedica pojačavanja europske dužničke krize. Naš glavni cilj je i dalje nastaviti s naporima fiskalne konsolidacije i oživljavanja državnih investicija u infrastrukturi, prometu i energetici, rekao je Linić, prozivajući "neodgovorne ljude iz državnih poduzeća" za stopiranje ulaganja.

Dodao je da će državne kompanije kao što su Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske autoceste, Hrvatske šume i Hrvatske vode morati smanjiti broj zaposlenih, a uštede će se koristiti za investicije. Istaknuo je kako trebamo zamijeniti uvoz oživljavanjem vlastite proizvodnje energije, naftnih derivata i hrane, dodajući kako će Vladina ulaganja u energetiku i infrastrukturu pomoći ostvarenju tog cilja, prenosi tportal. (Hina/HT)

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox