Lisabonski ugovor - godinu dana nakon što je stupio na snagu

Proračunski kaos, financijske krize i problemi zbog novih ovlasti Europskog parlamenta, obilježili su prvu godinu dana Lisabonskog ugovora koji je stupio na snagu 1. prosinca 2009.

 

Već nakon godinu dana, Europska unija, suočena s financijskim poteškoćama nekoliko svojih članica i njihovim spašavanjem, nalazi se pred manjim izmjenama svog temeljnog dokumenta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy suglasili su se da je nužno promijeniti Lisabonski ugovor, koji je nastajao deset godina i uz velike probleme, kako bi se mogao uspostaviti stalni mehanizam za rješavanje dužničkih kriza, umjesto privremenog fonda koji je uspostavljen u proljeće ove godine i koji vrijedi do sredine 2013.

Međutim, tu su odluku donijeli bez prethodnih konzultacija sa svojim partnerima ili novim institucijama koje je oformio sporazum pa je niz država odmah izrazio rezerve prema toj ideji.

Postoji nekoliko načina za izmjene temeljnog dokumenta EU-a, ali sve promjene moraju biti prihvaćene jednoglasno, a moraju stupiti na snagu najkasnije u svibnju 2013. godine, kada prestaje važiti sadašnji privremeni fond za financijsku stabilnost eurozone.

EU je ove godine izvela dva uzastopna financijska spašavanja, najprije Grčke pa potom Irske, a postoje strahovi da bi se domino efektom kriza mogla pretočiti i na Portugal i Španjolsku.

Snovi o bolje funkcionirajućoj Europskoj uniji koje je Lisabonski ugovor trebao ostvariti izgleda da su zasad daleko, rekao je bivši francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing, žestoki eurofil, u govoru prošloga tjedna. "Još je prerano procijeniti postignuća novih institucija", rekao je D'Estaing, prenosi AFP.

Novi su vođe Europske unije, čije su funkcije uspostavljene Lisabonskim ugovorom - predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i visoka predstavnica Catherine Ashton - suočeni s valom kritika.

Van Rompuy djeluje kao tajnik a ne predsjednik. On je u potpunosti podređen vladama 27-orice - rekao je eurozastupnik Zelenih Daniel Cohn-Bendit prošloga tjedna.

Britanski su eurozastupnici ranije ove godine upotrijebili i teže riječi. Nigel Farage, izazvavši veliki skandal, opisao ga je kao osobu s - karizmom mokre krpe i izgledom nižerazrednog bankovnog službenika.

Van Rompuyu nedostaju osobine vođe kako bi proveo Europu kroz financijsku oluju, smatra Jean-Dominique Giuliani iz Zaklade Roberta Schumana.

Figura koja bi trebala, u očima svijeta, sjediniti europske države, nije uspjela ostaviti trag u Europi pogođenoj financijskom krizom u koju sumnjaju njezini vodeći partneri, a objekt je nezadovoljstva svojih vlastitih građana - kazao je.

Ashton, čija diplomatska služba službeno počinje raditi 1. prosinca, ima još teži posao od Van Rompuya, rekao je analitičar Hugo Brady iz Centra za europske reforme.

Što se tiče Europskog parlamenta, on kao da je jedva dočekao svoj trenutak da bi koristio nove ovlasti koje mu daje ugovor, te je blokirao europski proračun za 2011. Ponaša se kao "mrzovoljni tinejdžer", zaključuje Brady te izražava nadu da će EP, nakon "predadolescentskih poteškoća, odrasti".

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox