Loše vijesti iz HNB-a: Blagi oporavak tek 2013.

Hrvatska narodna banka za 2012. godinu predviđa u Hrvatskoj nastavak stagnacije, uz prognozu smanjenja BDP-a za 0,2 posto, uz pad zaposlenosti i raspoloživog dohotka kućanstava, a postupni se gospodarski oporavak pomiče na 2013., usporedno sa stabilizacijom financijskih tržišta i gospodarskim oporavkom u EU i regiji.

U najnovijoj publikaciji "Financijska stabilnost" iz središnje banke upozoravaju i da bi kombinacija slabe izvozne potražnje i težeg pristupa inozemnim financijskim tržištima mogla uvesti hrvatsko gospodarstvo u blagu recesiju.

Napominje se kako će se intenziviranje dužničke krize i pogoršanje gospodarskih izgleda u eurozoni nepovoljno odraziti na financijsku stabilnost u Hrvatskoj tijekom ove godine. Uz to će povišena razina neizvjesnosti i nesklonost međunarodnih ulagača preuzimanju dodatnih rizika otežati novo zaduživanje i refinanciranje dugova koji dospijevaju u 2012.

Blaga recesija

Kombinacija slabe izvozne potražnje i težeg pristupa inozemnim financijskim tržištima mogla bi uvesti hrvatsko gospodarstvo u blagu recesiju, navode iz HNB-a. U obnovljenim recesijskim okolnostima loše stanje državnih financija bit će jedan od glavnih rizika za očuvanje financijske stabilnosti tijekom 2012. godine, ocjenjuje se.

Rastući rizici za pogoršanje financijske stabilnosti i recesiju u eurozoni nameću potrebu za snažnijim zaokretom u domaćoj ekonomskoj politici kako bi se poboljšala percepcija rizika zemlje.

Mjere za pristup inozemnom kapitalu

Pred nosioce ekonomske politike postavlja se zahtjev da odlučnim mjerama poboljšaju percepciju rizika zemlje kako bi se osigurala dostupnost inozemnoga kapitala po cijeni koja može potaknuti oporavak gospodarstva.

U tom smislu, napominju iz HNB-a, nužno je u srednjem roku provesti vjerodostojnu fiskalnu prilagodbu koja osigurava održivost javnih financija.

U tom kontekstu, smatraju u središnjoj banci, važno je postići znatne pomake u jačanju pravne zaštite vlasništva i sigurnosti naplate potraživanja, smanjenju administrativnih zapreka poslovanju i ulagačima, kao i ubrzati daljnju privatizaciju državne imovine i liberalizaciju tržišta rada te osnažiti poticanje istraživačko-razvojnih aktivnosti poduzeća. (Hina/jk) 

 

 

 

 

Foto: Pixsell

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox